
Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων
Ο μηχανισμός αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους, θέτει διασταλτικές προϋποθέσεις ώστε η πλειονότητα των επιχειρήσεων να μπορεί να ενταχθεί και η συμμετοχή στη διαδικασία θα μπορούσε να καταλήξει σύντομα σε αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις για τον οφειλέτη και τους πολυάριθμους πιστωτές. Στον Νόμο ήδη προβλέπεται ρητά πρωτοφανής ευελιξία του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων -ως πιστωτών-, με δυνατότητα απομείωσης βασικής οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων και παράλληλη επιμήκυνση παλαιών οφειλών έως 120 δόσεις, και αναμένεται παρόμοια στάση και από τους ιδιώτες πιστωτές. Η διαδικασία που προβλέπει αναστολή διώξεων σε βάρος της επιχείρησης που αιτείται στον μηχανισμό, διεξάγεται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και κινείται με κατάθεση αίτησης και πρότασης από τον οφειλέτη. Υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αντιπροτάσεων που εγκρίνονται από επαυξημένη πλειοψηφία των πιστωτών -χωρίς όμως να επιβάλλονται στον οφειλέτη- σε μία πλατφόρμα διαπραγμάτευσης. Η ροή παρακολουθείται και καταγράφεται από εξειδικευμένο επαγγελματία- συντονιστή και καταλήγει στη σύνταξη συμφωνίας, της σύμβασης αναδιάρθρωσης η οποία δύναται να επικυρωθεί από το δικαστήριο προκειμένου να δεσμεύσει το σύνολο των πιστωτών σε ένα πρόγραμμα αποπληρωμής που έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές που δήλωσαν πρόθεση συμμετοχής στη διαπραγμάτευση.
Υπηρεσίες που προσφέρουμε
Το κλειδί για την επιτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η πρόταση αναδιάρθρωσης η οποία πρέπει να βασίζεται σε μελέτη βιωσιμότητας (τα ποσά που θα κουρευτούν – haircut) και μελέτη εφικτότητας (πώς θα πληρωθούν οι οφειλές που απομένουν) δίχως αυτά να μπορούν να αμφισβητηθούν από τους πιστωτές σας.
Η τελική σύμβαση αναδιάρθρωσης επικυρώνεται δικαστικά και είναι δεσμευτική για το σύνολο των πιστωτών σας.
Γιατί να μας επιλέξετε…
- Έχουμε πολυετή εμπειρία, με πάνω από 450 υποθέσεις αναδιάρθρωσης δανεισμού και οφειλών επιχειρήσεων, με ποσά δανεισμού από 200.000 έως και 75.000.000 ευρώ.
- Παρέχουμε εξειδικευμένες μελέτες βιωσιμότητας και εφικτότητας για την εξυγίανση επιχειρήσεων.
- Αναλαμβάνουμε πλήρως όλα τα στάδια του εξωδικαστικού, από την αίτηση μέχρι και την νομική επικύρωση.
- Σας εκπροσωπούμε με εξειδικευμένους διαμεσολαβητές, νομικούς, τραπεζικούς και οικονομικούς συμβούλους καθ΄ όλη την διαδικασία, από την αρχή έως και την ολοκλήρωσή της.
- Παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όλη την Ελλάδα
- Η αμοιβή μας είναι προσιτή και λογική, άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη με το αποτέλεσμα που θα επιτύχουμε και τιμολογημένη με τέτοιον τρόπο που βοηθάει τον επιχειρηματία να ανταποκριθεί χωρίς να επιβαρύνεται ιδιαίτερα ο προϋπολογισμός του.
Πλεονεκτήματα Εξωδικαστικού Μηχανισμού
– Δίνεται η δυνατότητα ταυτόχρονης αναδιάρθρωσης και ρύθμισης όλων των οφειλών μιας επιχείρησης σε Δημόσιο, τράπεζες και τρίτους. Η αναδιάρθρωση αφορά την μείωση του ποσού οφειλής (haircut), ενώ η ρύθμιση αφορά τον τρόπο και το ποσό που θα πληρώνει η επιχείρηση για την αποπληρωμή της οφειλής.
– Στο Δημόσιο (Δ.Ο.Υ., Ταμεία, κλπ.) διαγράφονται πρόστιμα, προσαυξήσεις, ακόμα και μέρος του κεφαλαίου της αρχικά βεβαιωμένης βασικής οφειλής. Η αποπληρωμή της οφειλής που απομένει μπορεί να γίνει έως και σε 120 δόσεις (δίχως τη δυνατότητα περιόδου χάριτος)
– Στις τράπεζες διαγράφονται τόκοι, τόκοι υπερημερίας και δυνατότητα διαγραφής ακόμα και μέρους του κεφαλαίου του δανείου (άμεσο κούρεμα-haircut). Επίσης δύναται η μετατροπή των δανείων τοκοπληρωμής σε τοκοχρεωλυτικά, η μείωση του επιτοκίου, το πάγωμα του κεφαλαίου, η παροχή περιόδου χάριτος και η επιμήκυνση αποπληρωμής έως και 240 μήνες (έμμεσο κούρεμα-haircut).
– H επιχείρηση προστατεύεται από καταδιωκτικά μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμούς). Με την οριστική αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης και εφόσον αυτή είναι πλήρης, αναστέλλονται αυτοδικαίως τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του αιτούμενου οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του αιτούμενου οφειλέτη, στα οποία περιλαμβάνεται και η εγγραφή προσημείωσης υποθήκη.
– Δυνατότητα δέσμευσης του συνόλου των πιστωτών. Η συμφωνία αναδιάρθρωσης και ρύθμισης που επιτυγχάνεται επικυρώνεται δικαστικά και είναι δεσμευτική για το σύνολο των πιστωτών, ακόμα και αυτών που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία.
– Νέα Χρηματοδότηση της Επιχείρησης. Ο Νόμος του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού δίνει ιδιαίτερα προνόμια στα πιστωτικά, τα χρηματοδοτικά ιδρύματα ή σε πρόσωπα συνδεδεμένα με την αιτούμενη επιχείρηση για τη χορήγηση νέας χρηματοδότησης (refinancing) στην επιχείρηση, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, με σκοπό τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.
– Η διαδικασία είναι σχετικά γρήγορη με μέγιστο χρονική διάρκεια τους 6 μήνες και ο οφειλέτης μπορεί να την παρακολουθεί συνεχώς ως προς την εξέλιξή της μέσω της ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Μειονεκτήματα Εξωδικαστικού Μηχανισμού
– Εντάσσονται μόνο οι ατομικές επιχειρήσεις (φυσικά πρόσωπα) και εταιρίες (νομικά πρόσωπα) με επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, οι οποίες κατά την 31η Δεκεμβρίου 2016 είχαν συνδυαστικά ή μεμονωμένα:
Δάνειο σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα (90) ημερών ή ρυθμισμένο μετά την 1η Ιουλίου 2016, ή
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή προς Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ή προς άλλο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, περιλαμβανομένων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ή
Ακάλυπτες επιταγές ή Διαταγές πληρωμής ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων.
Το σύνολο όλων των οφειλών πρέπει να ξεπερνά τις είκοσι χιλιάδες ευρώ.
Οι παραπάνω επιχειρήσεις πρέπει σε μία τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν την υποβολή της αίτησης: α) Αν τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα να έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, β) Αν τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα να έχουν θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή να έχουν θετική καθαρή θέση (equity).
– Η ρύθμιση η οποία θα συμφωνηθεί θα πρέπει να τηρηθεί στο σύνολό της και οι διαγραφές των οφειλών (πρόστιμα, προσαυξήσεις, τόκοι και κεφάλαιο) ισχύουν με την πλήρη αποπληρωμή τους . Η τράπεζα μπορεί να καταστήσει την συμφωνία άκυρη στο σύνολό της, αν ο οφειλέτης δεν προβεί σε καμία καταβολή ποσού για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών. Αντίστοιχα το Δημόσιο αυτοδίκαια ανατρέπει τη σύμβαση αναδιάρθρωσης στις εξής περιπτώσεις: α) Μη καταβολή ή μερική καταβολή δόσεων προς τη Φορολογική Διοίκηση ή τους ΦΚΑ, όπως έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε 3 δόσεις. β) Παράλειψη του οφειλέτη να υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ΑΠΔ εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους και γ) Παράλειψη του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τις οφειλές του είτε προς το Δημόσιο ή υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη Φορολογική Διοίκηση ή προς τους ΦΚΑ, οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμβασης ή, σε περίπτωση δικαστικής επικύρωσης, από την ημερομηνία επικύρωσης της σύμβασης, ή προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την έναρξη ισχύος ή την επικύρωση της σύμβασης, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.
– Στον εξωδικαστικό μηχανισμό μπορεί η επιχείρηση να υπαχθεί μόνο μία φορά. Αυτό σημαίνει ότι αν η συμφωνία αναδιάρθρωσης δεν έχει επιτυχείς όρους, τότε ο οφειλέτης μπορεί να αρνηθεί τη σύναψη της σύμβασης, χάνει όμως το δικαίωμα αίτησης επανένταξης για πάντα.
Με συμφέρει ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός ?
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιούργησε η οικονομική κρίση –πέραν τις διόγκωσης του Δημοσίου χρέους- είναι η συσσώρευση οφειλών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, είτε προς το Δημόσιο (π.χ. Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία), είτε προς τον ιδιωτικό τομέα (π.χ. τράπεζες, προμηθευτές). Πρόκειται για το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που υπολογίζεται στο 136% του ΑΕΠ και αποτελεί πολλαπλή απειλή τόσο για την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους πολίτες.
Στην προσπάθεια να εξυγιανθούν επιχειρήσεις με υγιή χαρακτηριστικά, ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους με καλύτερες βάσεις για την ανάπτυξή τους και να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας, το Υπουργείο Οικονομίας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης ολοκλήρωσαν στρατηγικά προσανατολισμένες και ολιστικές παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τη σχέση των οφειλετών επιχειρηματιών-πιστωτών προς την κατεύθυνση της προώθησης αμοιβαίως επωφελών ρυθμίσεων του συνόλου των οφειλών τους, όχι μόνο των τραπεζικών.
Το αποτέλεσμα είναι η προσθήκη ενός ακόμα σταδίου, μίας ακόμα οδού διαπραγμάτευσης διευθέτησης οφειλών μετά τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος και πριν το προπτωχευτικό και το πτωχευτικό στάδιο (και της αναμόρφωσης του πτωχευτικού πλαισίου). Αυτό το στάδιο είναι ο Νόμος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για την στήριξη της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης και της εξυγίανσης αυτής. Συμφέρει τον επιχειρηματία που λόγω της οικονομικής κρίσης, του απαράδεκτου τρόπου αντιμετώπισης του από τις τράπεζες και της υπέρμετρης φορολογίας εγκλωβίστηκε σε πιστωτική δίνη που τον οδήγησε ή τον οδηγεί σε οικονομική ασφυξία.
Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος παρέχει ισχυρά κίνητρα έτσι ώστε ο επιχειρηματίας στην ουσία να κάνει μία καινούργια αρχή, η οποία αφενός θα διασφαλίζει την προστασία της βιωσιμότητας της επιχείρησης του και αφετέρου θα οδηγεί στην πλήρη εξυγίανση της.
Όμως προσέξτε!!! Συμφέρει μόνο και εφόσον η λύση που θα επιτευχθεί μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, είναι βιώσιμη και εφικτή για τον επιχειρηματία. Δηλαδή η αναδιάρθρωση όχι μόνο να περιλαμβάνει μείωση των οφειλών, αλλά και ρύθμισή τους με δόσεις στις οποίες ο επιχειρηματίας μπορεί να ανταποκριθεί και να εξυπηρετήσει.
Για αυτό λοιπόν πρέπει η πρόταση αναδιάρθρωσης να είναι σωστά μελετημένη και σχεδιασμένη, έτσι ώστε:
1. Να στηρίζεται σε λύσεις κομμένες και ραμμένες στις δυνατότητες του επιχειρηματία,
2. Να εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της επιχείρησης βάση των αναγκών του επιχειρηματία.
3. Να διασφαλίζει την εξυγίανση της επιχείρησης βάση των προοπτικών του επιχειρηματία.
Πρόταση Αναδιάρθρωσης, Μελέτη Βιωσιμότητας – Εφικτότητας
Για συνολικές οφειλές που υπερβαίνουν τις 20χιλ ευρώ, η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει χρηματοοικονομικό μοντέλο με βασικά συμπεράσματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, την αξία των περιουσιακών στοιχείων της και τα ποσό που προτείνεται να καταβάλει ο οφειλέτης και οι συνοφειλέτες αν υπάρχουν.
Η πρόταση αναδιάρθρωσης αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» στον εξωδικαστικό μηχανισμό και το αποτελέσματα επιτυχίας εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από αυτήν. Για αυτό λοιπόν και η πρόταση αναδιάρθρωσης πρέπει να στηρίζεται και να αποδεικνύεται από μελέτη βιωσιμότητας και εφικτότητας.
Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα εξής:
2. Η τελική απόφαση ως προς τη βιωσιμότητα της επιχείρησης βασίζεται στην πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστωτών.
3. Η διαπίστωση της βιωσιμότητας της επιχείρησης είναι υποχρεωτική από εμπειρογνώμονα για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Επομένως λοιπόν η μελέτη βιωσιμότητας της πρότασης αναδιάρθρωσης πρέπει αφενός να αποδεικνύει την βιωσιμότητα της επιχείρησης βασιζόμενη σε στοιχεία τα οποία δεν χωρούν καμίας αμφισβήτησης από τους πιστωτές και αφετέρου να προσδιορίζει την ικανότητα αποπληρωμής της επιχείρησης.
Η ικανότητα αποπληρωμής αποδεικνύεται από την μελέτη εφικτότητας η οποία πρέπει τηρώντας τις αρχές της εξυγιαντικής διαδικασίας του κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (άρθρο 9 παρ.2 περ. α’-γ’ Ν.4469/2017), να προσδιορίζει το ποσό που δύναται να αποπληρώσει η επιχείρηση στους πιστωτές της εντός του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος της πρότασης αναδιάρθρωσης.
Συμπερασματικά λοιπόν το κλειδί για την επιτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού είναι η πρόταση αναδιάρθρωσης να βασίζεται σε μελέτη βιωσιμότητας (τα ποσά που θα κουρευτούν - haircut) και μελέτη εφικτότητας (πώς θα πληρωθούν οι οφειλές που απομένουν) δίχως αυτά να μπορούν να αμφισβητηθούν από τους πιστωτές.
Συχνές ερωτήσεις - Απαντήσεις
Η Πολιτεία μέσω των διατάξεων του άρθρου 15 αυτού του Νόμου και προκειμένου να γίνουν εφικτές βιώσιμες ρυθμίσεις κατά τη διαπραγμάτευση, δίνει τη δυνατότητα στους εκπροσώπους του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων να προχωρήσουν σε διαγραφές βασικής οφειλής (όλων των φορολογικών υποχρεώσεων και των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών), προστίμων και προσαυξήσεων με ταυτόχρονη επιμήκυνση αποπληρωμών σε έως 120 δόσεις. Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να αναδιαρθρώσει το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού της με απομείωση οφειλής (έμμεση και άμεση) και αναχρηματοδότησή της.
Στις αιτούμενες επιχειρήσεις δίνεται η δυνατότητα αναστολής των καταδιωκτικών μέτρων που αντιμετωπίζει για 70 ημέρες. με δυνατότητα παράτασης για 4 μήνες επιπλέον. και παρέχονται ιδιαίτερα προνόμια νέας χρηματοδότησης της στους πιστωτές της.
Παρέχεται λοιπόν η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναδιαρθρώσουν πλήρως όλα τα δάνεια και λοιπές οφειλές τους και να τα ρυθμίσουν με εφικτές λύσεις που εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα και εξυγίανσή τους.
Ο Νόμος έχει προσωρινή διάρκεια (έως τις 31/12/18) ακριβώς για τους παραπάνω λόγους.
• αφενός κατά την 31 Δεκεμβρίου 2016:
είχε οφειλή (όχι ληξιπρόθεσμη απαραίτητα) προς χρηματοδοτικό φορέα από δάνειο
ή πίστωση σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών
ή οφειλή που ρυθμίστηκε μετά την 1 Ιουλίου 2016
ή είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ)
ή άλλο ΝΠΔΔ, περιλαμβανομένων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
ή είχε βεβαιωθεί η μη πληρωμή επιταγών εκδόσεώς του λόγω μη επαρκούς υπολοίπου
ή είχαν εκδοθεί διαταγές πληρωμής
ή δικαστικές αποφάσεις λόγω ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων εις βάρος του
• και αφετέρου οι συνολικές προς ρύθμιση οφειλές της είναι μεγαλύτερες των 20 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης η επιχείρηση πρέπει σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες 3 χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης να έχει: α) θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί απλογραφικό λογιστικό σύστημα ή β) θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση, εάν πρόκειται για επιχείρηση που τηρεί διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.
Διενεργείται κυρίως με ανταλλαγή ηλεκτρονικής ή άλλου τύπου αλληλογραφίας ή τηλεφωνική ή άλλη επικοινωνία μεταξύ του συντονιστή, του οφειλέτη και των πιστωτών, χωρίς να απαιτείται ο ορισμός συνάντησης με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων και χωρίς η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να επιβαρύνεται με διοικητικό κόστος στην αναζήτηση και την επικοινωνία με το σύνολο των πιστωτών της.
Με βάση τις προβλέψεις του Εξωδικαστικού Μηχανισμού είναι δυνατόν δε και να αποφευχθεί η απευθείας συνεννόηση της αιτούμενης επιχείρησης με τους πιστωτές της καθώς πάντοτε μεσολαβεί διαδικαστικά ο διορισμένος συντονιστής.
Για τις μεγάλες είναι υποχρεωτικός ο διορισμός εμπειρογνώμονα –με απόφαση της αιτούμενης επιχείρησης και της πλειοψηφίας των πιστωτών- και η σύνταξη έκθεσης βιωσιμότητας.
Τυχόν πρόταση ή αντιπρόταση σχεδίου αναδιάρθρωσης που προκύπτει από την έκθεση βιωσιμότητας πρέπει να γίνει αποδεκτή από τον οφειλέτη πριν τεθεί σε ψηφοφορία και εγκριθεί από το 60% των πιστωτών.
Η αμοιβή του καθορίζεται ελεύθερα και βαρύνει τους συμμετέχοντες πιστωτές αν αποτύχει η διαπραγμάτευση και αν δεν υιοθετηθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προτείνει.
Σε περίπτωση που η πρόταση του υιοθετηθεί από τον οφειλέτη και επέλθει συμφωνία επ’ αυτής – άρα και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους του με προϋποθέσεις για τη συνέχιση της δραστηριότητας του- αμείβεται από τον οφειλέτη.
Στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται σαφές ότι η πολιτική βούληση του νομοθέτη είναι ότι τόσο το Δημόσιο όσο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία προς την εξυπηρέτηση των αναγκών ελάφρυνσης και εξυγίανσης της μικρής, μεσαίας και μεγάλης επιχειρηματικότητας -και εντός του πλαισίου της εξυπηρέτησης του Δημοσίου συμφέροντος- θα δύνανται να προβαίνουν ακόμα σε διαγραφή τόσο βασικής οφειλής (κεφαλαίου) όσο προστίμων και προσαυξήσεων των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών των συμμετεχόντων στον Μηχανισμό Επιχειρήσεων με δυνατή την παράλληλη με την διαγραφή επιμήκυνση της αποπληρωμής των οφειλών έως τις 120 δόσεις. Από τις διαγραφές θα εξαιρούνται μόνον οι βασικές οφειλές (το κεφάλαιο) ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, χωρίς να εξαιρούνται οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα.
Δηλαδή, οφειλές σε ρύθμιση δύνανται να επαναρρυθμιστούν με όριο τις 120 δόσεις και με πιθανή μερική διαγραφή.
Σε περίπτωση αίτησης δικαστικής επικύρωσης της σύμβασης για τη δέσμευση των μη συμμετεχόντων πιστωτών η προστασία παρατείνεται για 5 επιπλέον μήνες. Η αναστολή καταδιωκτικών μέτρων δεν ισχύει για τις περιπτώσεις όσων ατομικά δεν υπερβαίνουν 1,5% του συνόλου των απαιτήσεων και τους εργαζόμενους που κατά τεκμήριο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία πιστωτών. Αυτοί εκ του Νόμου δεν συμμετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ούτε δεσμεύονται από τη σύμβαση αναδιάρθρωσης.