Παροχή ΔΩΡΕΑΝ συμβουλευτικής υποστήριξης για θέματα τραπεζικού δανεισμού

Ως ειδικοί συνεργάτες και υπό την αιγίδα του ΕΟΑΕΝ, η εταιρεία μας παρέχει σε κάθε Επιμελητήριο μέλος του ΕΟΑΕΝ τη δυνατότητα για:

  • Διοργάνωση Ημερίδων Ενημέρωσης στα Επιμελητήρια για θέματα τραπεζικού δανεισμού.
  • Παροχή δωρεάν προσωπικής εξειδικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης στους επιχειρηματίες κάθε επιμελητηρίου κατά τη διάρκεια των ημερίδων μέσω online αιτήσεων
  • Παροχή δωρεάν συμβουλευτικής υποστήριξης και ανάλυσης δανεισμού κάθε επιχειρηματία μέλους του επιμελητηρίου σε 24/7 βάση, μέσω online αιτήσεων.
  • Ηλεκτρονική διασύνδεση των ιστότοπων των Επιμελητηρίων για  real-time ενημερωτικά άρθρα σχετικά με τράπεζες, δανεισμό και χρηματοδότηση.
  • Ηλεκτρονική διασύνδεση των ιστοτόπων των Επιμελητηρίων σε ηλεκτρονική βιβλιοθήκη νομολογίας περί τραπεζικών θεμάτων και Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΩΝ
Ε. Ο. Α. Ε. Ν.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε μέλος Επιμελητήριο του ΕΟΑΕΝ να παρέχουν εμπράκτως ενημέρωση, υποστήριξη και εξειδίκευση στους νησιώτες επιχειρηματίες σε θέματα τραπεζικού δανεισμού ως αρωγοί και θεματοφύλακες της Ελληνικής Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας.

Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.) είναι αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ίδρυσαν τα ελληνικά νησιωτικά Επιμελητήρια, στην κοινή τους προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που βιώνουν οι νησιώτες, εξ΄ αιτίας της γεωπολιτικής μειονεξίας των νησιών. Ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1994, μέλη του είναι 20 νησιωτικά Επιμελητήρια της Ελλάδος, τα οποία είναι αμιγώς νησιωτικά ή στη δικαιοδοσία τους ανήκουν νησιά. Έδρα του είναι η πόλη της Χίου, του νομού Χίου. Στις 10 Οκτωβρίου 2015 στην 38η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στη Ζάκυνθο, εγκρίθηκε η εταιρεία μας ως ειδικοί συνεργάτες του Ομίλου και υπό την αιγίδα του, να διοργανώνει στα Επιμελητήρια μέλη του ημερίδες με σκοπό την καλλύτερη ενημέρωση των επιχειρηματιών για θέματα ρυθμίσεων δανείων και ανδιάρθρωσης τραπεζικού δανεισμού.

Ημερίδες στα Επιμελητήρια

Από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα διοργανώσαμε ημερίδες στα εξής Επιμελητήρια:

04/11/2015 – Επιμελητήριο Λευκάδας (Λευκάδα)
25/11/2015 – Επιμελητήριο Μαγνησίας (Βόλος)
12/01/2016 – Επιμελητήριο Καβάλας – ΟΕΒΕ Καβάλας
01/02/2016 – Επιμελητήριο Λέσβου (Μυτιλήνη)
24/02/2016 – Επιμελητήριο Ζακύνθου (Ζάκυνθος)
07/03/2016 – Επιμελητήριο Σάμου (Σάμος)
17/03/2016 – Επιμελητήριο Μαγνησίας (Σκόπελος)
11/04/2016 – Επιμελητήριο Μαγνησίας (Σκιάθος)
20/04/2016 – Επιμελητήριο Χανίων (Χανιά)
01/06/2016 – Επιμελητήριο Πρέβεζας (Πρέβεζα)

Θεματολογία

Οι ημερίδες έχουν ως θέμα «Δάνεια – Τράπεζες – Κόκκινα Δάνεια : τρόποι προστασίας, ρύθμισης και εναλλακτικές λύσεις» με ενημέρωση, ανάπτυξη και ανάλυση των εξής ενοτήτων:

1. Ρυθμίσεις Τραπεζικών Δανείων και Οφειλών
2. Αναδιάρθρωση και ρύθμιση δανείων με σκοπό τη μείωση του τραπεζικού κόστους δανεισμού.
3. «Κόκκινα» Δάνεια
4. Προστασία επιχειρήσεων από τις Τράπεζες
5. Απεγκλωβισμός από τις Τράπεζες με βιώσιμες λύσεις και επιτόκια
6. Νόμος Κατσέλη – Νόμος Δένδια
7. Κώδικας Δεοντολογίας Τράπεζας της Ελλάδος
8. Χρηματοδότηση & αυτοχρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Η ενημέρωση βασίζεται και περιλαμβάνει και όλα τα νέα μέτρα του νέου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρηματίες μπορούν να αναδιαρθρώνουν τα τραπεζικά τους δάνεια και να μειώνουν το συνολικό κόστος τραπεζικού δανεισμού, επιτυγχάνοντας αφενός χρόνους προστασίας — προσαρμογής στο τραπεζικό σύστημα και αφετέρου βιώσιμες λύσεις.
Μετά το πέρας της ημερίδας ακολουθούν ερωτήσεις.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από κάθε ημερίδα μέναμε στην πόλη του Επιμελητηρίου και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους από αυτό, παρείχαμε σε όποιο μέλος-επιχειρηματία του επιθυμούσε και είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, εξειδικευμένη προσωπική συμβουλευτική υποστήριξη ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του τραπεζικού δανεισμού του, χωρίς κανένα πρόσθετο κόστος.

Στο σύνολό τους σχεδόν, οι Έλληνες επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται σήμερα σε περιβάλλον παντελούς έλλειψης κρατικής μέριμνας και βοήθειας και υπό την ψυχολογική πίεση και αθέμιτων πρακτικών που ασκούν οι τράπεζες.

Η πίεση αυτή προέρχεται:
Α) Αφενός από την ελλιπή πληροφόρηση-ενημέρωση των επιχειρηματιών ως προς τη δυνατότητα λύσεων στον τραπεζικό δανεισμό τους, και
Β) Αφετέρου στην έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης ώστε να μπορούν να διαπραγματευθούν τον δανεισμό τους για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων.

Στην ουσία μετά λύπης, διαπιστώσαμε ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι Έλληνες επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν:
1. Τι πρέπει να κάνουν
2. Τι δεν πρέπει να κάνουν
3. Τι ισχύει και τι δεν ισχύει σε θέματα δανείων
4. Τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν
5. Τι πρέπει να κάνουν για να απεγκλωβισθούν.
6. Ποιες είναι οι δυνατότητες ρύθμισης των δανείων.
7. Ποιες είναι οι δυνατότητες αναδιάρθρωσης δανείων.

Τα συνήθη προβλήματα τραπεζικού δανεισμού ήταν:
1. Υψηλά επιτόκια δανεισμού.
2. Μη βιώσιμες δόσεις.
3. Ρυθμίσεις που απλά μεταφέρουν το πρόβλημα χωρίς μόνιμη λύση.
4. Μορφές δανεισμού πραγματική αιμορραγία για την επιχείρηση.
5. Εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών από τις τράπεζες.
6. Λύσεις που εξυπηρετούν την τράπεζα και όχι τον επιχειρηματία.
7. Λύσεις που δεν είναι προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες, δυνατότητες και προοπτικές του επιχειρηματία.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ = Το απόλυτο εργαλείο ρύθμισης

Ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, (ΚΔΤτΕ) είναι και το εργαλείο με το οποίο οι Έλληνες επιχειρηματίες μπορούν να προστατευθούν και να απεγκλωβιστούν από τις τράπεζες. Αφορά όλους τους δανειολήπτες, ιδιώτες και επαγγελματίες, φυσικά και νομικά πρόσωπα και αφορά όλα τα δάνεια και σε όποια κατάσταση και αν είναι (ενήμερα, καθυστερημένα, ληξιπρόθεσμα, καταγγελμένα ). Έχει ένα πλεονέκτημα και ένα μειονέκτημα:

Α) Το πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρει εξαιρετικά πρότυπα λύσεων που ξεκινούν από την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού του δανειολήπτη έως την μόνιμη βιώσιμη λύση του, με μείωση επιτοκίων, μείωση δόσεων, κούρεμα τόκων, ακόμα και κούρεμα κεφαλαίου.

Β) Το μειονέκτημα είναι ότι τα πρότυπα λύσεων τα εφαρμόζουν οι τράπεζες κατά το δοκούν και με βαθμό ελευθερίας. Αυτό συνεπάγεται ότι ακόμα και να εφαρμόσουν οι τράπεζες τα πρότυπα λύσεων του ΚΔΤτΕ, λογικό είναι να κοιτάζουν το συμφέρον τους και όχι των δανειοληπτών. Για αυτό και συνήθως προτείνουν λύσεις οι οποίες δεν εξαλείφουν το πρόβλημα στη ρίζα του, αλλά απλά το μετακυλούν σε πιστωτική δίνη αργότερα.